Tuesday, January 29, 2008

Vintage εκδόσεις για "μερακλήδες"

John ColtraneEarly Trane


Από το Σεπτέμβριο του 1955, όταν ο John Coltrane έγινε μέλος του κουιντέτου του Miles Davis, ξεκίνησε μια πορεία που, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, θα τον καθιστούσε το μεγαλύτερο τενόρο σαξοφωνίστα στην ιστορία της jazz. Αυτή την περίοδο καλύπτει ενδελεχώς το "Early Trane" μέσα από 4 CD και 52σέλιδο booklet με σπάνιες φωτογραφίες, βιογραφικά και δισκογραφία. Περιλαμβάνει ηχογραφήσεις του Coltrane με τον Miles Davis, τους Prestige All Stars και φυσικά το θρυλικό σεξτέτο του.

Elvis PresleyThe Tupelo Mississippi Flash


Το αναμενόμενο proper-box που καλύπτει τα πρώτα χρόνια του Elvis Presley μέσα από 115 κομμάτια! Περιλαμβάνει ένα CD με ζωντανές ηχογραφήσεις από την περίοδο 1954-1956 και τρία αφιερωμένα σε στούντιο ηχογραφήσεις για την Sun και την RCA, με όλα δηλαδή τα κλασικά κομμάτια. Για πολλούς από τους φίλους του "Βασιλιά του rock 'n' roll" αυτά είναι τα τραγούδια που αντιπροσωπεύουν το προσωπικό fusion του R&B και της country από τον Elvis, αυτό ακριβώς που παρήγαγε μερικές από τις σημαντικότερες ηχογραφήσεις του 20ου αιώνα. Επιμελημένο από το σπεσιαλίστα Adam Komorowski, συνοδεύεται από 52σέλιδο booklet με σημειώσεις και δισκογραφία.

Buddy Holly & the CricketsNot Fade Away: Buddy Holly 1957: the Complete Recordings


Εξαιτίας νομικών προβλημάτων ποτέ δεν έχει γίνει πραγματικότητα μέχρι σήμερα η ολοκληρωμένη επανέκδοση των ηχογραφήσεων του Buddy Holly. H El Toro αναλαμβάνει μια σοβαρή προσπάθεια σ' αυτή την κατεύθυνση καλύπτοντας εδώ υποδειγματικά το θρυλικό 1957 με 90 ηχογραφήσεις! Ήταν η χρονιά που ο Buddy Holly σχημάτισε τους Crickets και, απελευθερωμένος πια από την πίεση της Decca του Νάσβιλ, ηχογράφησε τα κορυφαία του κομμάτια για την Coral και την Brunswick, στο στούντιο Clovis στο Νέο Μεξικό. "That'll Be The Day", "Peggy Sue", "Not Fade Away", "Oh Boy!", "Maybe Baby" και όλα τα κλασικά σινγκλ και άλμπουμ tracks, μαζί με σπαρταριστά jingles, TV-commercials αλλά και ηχογραφήσεις άλλων τραγουδιστών με τους Crickets και τον ίδιο το Buddy Holly σαν συνοδευτική μπάντα. Ανεκτίμητο.

VARIOUS ARTISTSAlways Lift Him Up: A Tribute To Blind Alfred Reed


Αφιέρωμα σε ένα μεγάλο της αμερικάνικης folk παράδοσης, όπως το οργάνωσε το West Virginia Music Hall of Fame, με παραγωγούς τους Michael Lipton, Tim O’Brien και Don Dixon. Γνωστά και άγνωστα ονόματα της τοπικής σκηνής (Little Jimmy Dickens, Connie Smith, Kathy Mattea, Asleep At The Wheel, Tim O’Brien, Jerry Douglas) αποδίδουν τα κομμάτια του Blind Alfred Reed, ενώ την εισαγωγή έχει αναλάβει ο Ry Cooder, αναφωνώντας μάλιστα εκστατικός "πώς είναι δυνατόν τέτοια υπέροχα τραγούδια να έχουν μείνει θαμμένα τόσο καιρό". Ο Blind Alfred Reed γεννήθηκε το 1880 και ηχογράφησε 27 master για την Victor το 1927, στα ίδια sessions με τους Carter Family και τον Jimmy Rogers, ανάμεσα τους μεγάλες επιτυχίες της εποχής του "Great Depression".

Buddy RichStrike It, Rich


Ο Buddy Rich άλλαξε τα δεδομένα στο ρόλο του ντράμερ, περνώντας στην ιστορία για τα μοναδικά του σόλο αλλά και τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του. Μαζί με τους Baby Dodds, Gene Krupa, Kenny Clarke και Elvin Jones είναι ο μεγαλύτερος jazz ντράμερ όλων των εποχών. Το συλλεκτικό αυτό deluxe proper-box περιλαμβάνει χαρακτηριστικά κομμάτια από διαφορετικές περιόδους και περιστάσεις, από μικρά σχήματα μέχρι τη μεγάλη του αγάπη, τις big bands.

No comments: