Wednesday, November 28, 2007

Hitchhyke & Drag City proudly presents Yalla Yalla Records

Όταν το 1999, εμπνευσμένος από τον ήχο του Ali Farka Toure, του Toumani Diabate, της Oumou Sangare και των άλλων λαμπρών εκπροσώπων της μουσικής σκηνής του, μετακόμιζε στο Μάλι με τη γυναίκα του ο Jack Carneal δεν φανταζόταν ότι η εικόνα που είχε ήταν τελείως διαφορετική από την πραγματικότητα. Ο κόσμος σε όλο το νότιο Μάλι άκουγε τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που εξάγονται στη Δύση, τα περισσότερα από αυτά πολύ πιο ενδιαφέροντα από τις γυαλισμένες ethnic παραγωγές των γαλλικών και βρετανικών στούντιο, με ένα do it yourself θράσος που θύμισε στον Carneal τις πιο ένδοξες στιγμές των rock 'n' roll καταβολών του. "Η πιο πολλή από αυτή τη μουσική έχει folk ρίζες, φτιάχνεται μόνο για να ψυχαγωγήσει ένα παριστάμενο κοινό λίγων ατόμων και χαρακτηρίζεται από τον αυτοσχεδιασμό και το λαϊκό αίσθημα". Είναι η μουσική που, στα χέρια των "αστεριών" στους μαχαλάδες των αστικών κέντρων, μπορεί να χωρέσει οποιοδήποτε καινούριο στοιχείο και να προσαρμοστεί στη δημιουργική φαντασία του καθένα, ένα αρχέγονο hip hop που οδήγησε τον Jack Carneal, μετά από χρόνια εντρύφησης στο θέμα, στη δημιουργία της Yalla Yalla, μιας ετικέτας που, με τη συμπαράσταση της πάντα πρωτοποριακής Drag City, θα επιχειρήσει να καταγράψει αυτόν τον εκπληκτικό ήχο σε δίσκους. "Μαζί με όλη την ανάλογη μουσική από τη Δυτική κυρίως και Βόρεια Αφρική. Τη μουσική που έρχεται από τους πάγκους με τις κασέτες καθώς διασχίζεις τους δρόμους του Bougouni, του Bamako, του Sikasso, του Segou, του Fez, του Marrakesh ή
του Dakar".

Κυκλοφορούν τώρα από την YALLA YALLA

Pekos & Yoro DialloPekos & Yoro Diallo

Ηχογραφημένο live αυτό το συγκλονιστικό άλμπουμ συλλαμβάνει τους δύο griots σε μια μοναδική στιγμή. Με δύο ngoni, Δυτικοαφρικανικές λύρες δηλαδή, ενισχυμένες όμως με μικρόφωνα, σε "νεανικό στυλ" όπως λένε στο Μάλι, για να ακουστούν τελικά από horn-speakers, ξεσπούν σε ένα παράξενο υπνωτικό funk για να απλώσουν το ακατάπαυστο gospel τους.

VARIO
US ARTISTS– Bougouni Yaalali


Ένα ηχητικό ντοκουμέντο από την πόλη του Bougouni στο Μάλι με τη συμμετοχή διαφόρων τοπικών μουσικών σε απίστευτα τραγούδια στην παράδοση των griot με τη συνοδεία ngoni και αυτοσχέδιων κρουστών. Ο αλλόκοτος ήχος, οι avant garde προσεγγίσεις και το βαθύ trance της ερμηνείας συνθέτουν μία μοναδική μουσική εμπειρία, ένα αρχαίο funk που λες και έρχεται από το μέλλον.

Daouda Dembele Daouda Dembele

Ένας αυθεντικός griot, περιπλανώμενος τροβαδούρος δηλαδή της αρχαίας Δυτικοαφρικανικής παράδοσης, θεματοφύλακας της λαϊκής ποίησης και σχολιαστής της επικαιρότητας, ο Daouda Dembele παίζει ένα jelingoni, ένα είδος λύρας, με το οποίο συνοδεύει την ιστορία του σε ένα απίστευτο υπνωτικό παραλήρημα. Trance μουσική από τους ανθρώπους που την επινόησαν.

No comments: