Monday, October 3, 2011

Pre-Revolution Psychedelic Rock from Iran


KOUROSH YAGHMAEI
Back From The Brink
Pre-Revolution Psychedelic Rock from Iran: 1972 -1979

Η Now-Again με υπερηφάνεια παρουσιάζει την ανθολογία του Kourosh Yaghmaei “Back from the Brink: Rre-Revolution Psychedelic Rock from Iran: 1972-1979”.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από την Hitch Hyke.

Το “Back from the Brink” είναι η μοναδική επίσημη ανθολογία του Ιρανού νονού του ψυχεδελικού rock Kourosh Yaghmaei. Γνωστός στην ιρανική διασπορά απλά με το μικρό του όνομα, ο Kourosh μαζί με τα αδέλφια του Kamran και Kambiz ήταν από τους ελάχιστους νεαρούς μουσικούς που είχαν αποφασίσει να αλλάξουν το τοπίο της μουσικής σκηνής στην Τεχεράνη στα τέλη των 60’s και αρχές των 70’s. Οπλισμένοι με νοικιασμένα όργανα και δίσκους των Kinks, των Ventures και των Doors, πάντρεψαν το δυτικό garage rock και την ψυχεδέλεια με την ιρανική φολκ παράδοση, δημιουργώντας έναν ήχο μοναδικό. Αργότερα, αντλώντας έμπνευση από τις εξελίξεις της Δυτικής pop, τον ήχο του Laurel Canyon και το art-rock, η μουσική του Kourosh έγινε πιο περίπλοκη, πιο funk και πιο κοντά στο progressive rock, εξίσου απολαυστική αν και δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί.

Όταν οι ισλαμιστές φονταμεταλιστές ανέλαβαν την εξουσία στο Ιράν, όλοι πίστευαν ότι οι ηχογραφήσεις του Kourosh είχαν πια χαθεί. Αλλά ο Kourosh που, αντίθετα με τα αδέλφια του, προτίμησε να παραμείνει στον Ιράν μετά την επανάσταση, τις προστάτεψε και τώρα βλέπουν επιτέλους το φως της ημέρας. Το διπλό cd περιλαμβάνει 30 τραγούδια και βιβλίο 52 σελίδων με liner notes από τις αναμνήσεις του Kourosh για την ιρανική rock σκηνή των 70’s και τον πρώιμο θάνατό της με την επανάσταση και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.


No comments: