Sunday, February 21, 2010

They are definitely the future of Tamasheq music

TAMIKREST

“They are definitely the future of Tamasheq music”

Αυτό είπε ο Andy Morgan, για πολλά χρόνια μάνατζερ των Tinariwen, για τους Tamikrest. Ο υπνωτικός, "ζόρικος" ήχος τους οδηγεί την παράδοση των Tamasheq blues αλλά και του rock σε άλλο επίπεδο – όπως φαίνεται από το ντεμπούτο τους άλμπουμ με τιτλο “Agath”, το οποίο θα κυκλοφορήσει από την Glitterhouse, στην Ελλάδα από την Hitch Hyke.

Tamasheq είναι η γλώσσα των Tuareg, των νομάδων της Σαχάρας, που ζουν σε διάφορες χώρες, όπως η Νιγηρία, η Αλγερία, η Λιβύη και το Μάλι. Το όνομα Tamikrest σημαίνει στα Tamsheq σύνδεση / ένωση / συνασπισμός. Τα επτά μέλη των Tamikrest, που κατάγονται από το Μάλι, τη Νιγηρία και την Αλγερία, βρέθηκαν μαζί για να εκφράσουν την Tuareg ταυτότητα τους μέσω του Ishumar rock, της επαναστατικής μουσικής των Tuareg. Οι ίδιοι λένε «Μια έρημος μας φιλοξενεί, μια γλώσσα μας ενώνει, μια κουλτούρα μας δένει».

Τα τραγούδια των Tamikrest υμνούν την έρημο, έναν τόπο-θεμέλιο για τους Tuareg. Και ήταν εκεί, στους μεταξένιους αμμόλοφους του Essakante, στο Desert Festival του 2008 που συνάντησαν τους Dirtmusic, ένα rock group βετεράνων από τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία: τον Chris Eckman (The Walkabouts), τον Hugo Race (True Spirit) και τον Chris Brokaw (Come, Sonik Youth, Steve Wynn). Με τις σκηνές τους δίπλα δίπλα όχι μόνο μοιράστηκαν τσάι Tuareg, αλλά τζαμάρισαν μαζί και ανακάλυψαν οτι οι ιδέες τους και η μουσική τους ταιριάζουν απόλυτα.

Οι δύο μπάντες κράτησαν επαφή και αργότερα οι Dirtmusic επέστρεψαν στο Μάλι για να ηχογραφήσουν το νέο τους άλμπουμ “BKO” με guests τους Tamikrest, την Fadimata από τους Tartit και τον Lobi Traoré (το νέο άλμπουμ των Dirtmusic θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2010). Λίγο αργότερα ο Chris Eckman επιστρέφει πάλι στο Μάλι, αυτή το φορά ως παραγωγός για το ντεμπούτο άλμπουμ των Tamikrest, το οποίο ηχογραφήθηκε στα περίφημα στούντιο Bogolan στο Bamako.

Οι Tamikrest θα περιοδεύσουν στη Βρετανία και στην Ευρώπη το 2010 μαζί με τους Dirtmusic.


No comments: