Thursday, September 27, 2007

MEXICAN INSTITUTE OF SOUND - Pinata

Δημιούργημα του Camilo Lara, οι Mexican Institute of Sound έγιναν παγκόσμιο cult με το ντεμπούτο τους "Mejico Maxico" για να επανέλθουν τώρα με την πρώτη τους παγκόσμια κυκλοφορία, το "Pinata". Μια μουσική περιπέτεια, από την cumbia, το cha cha cha και το danzon στο braile funk, το hip hop και τα breakbeats με οδηγό της την ανάγκη έκφρασης ενός σύγχρονου κοσμοπολιτικού soundtrack, όπως αυτό ταιριάζει στην πιο μεγάλη μητρόπολη στον κόσμο, το Mexico City. Στην παραγωγή ο Holger Beier, των Βερολινέζων Le Hammond Inferno, ενώ στους διεθνείς φίλους του Lara που συμμετέχουν στο "Pinata" ξεχωρίζουν οι Fantastic Plastic Machine από την Ιαπωνία, ο Chris Frantz των Talking Heads, οι Αργεντίνοι προστατευόμενοι του Ian Brown Babasonicos και η θρυλική μεξικάνικη μπάντα Cafe Tacuba.
"Ένα αξιοπρόσεκτο κολάζ electronica, spoken word και old school samples" (Associated Press).

Tuesday, September 25, 2007

CHUCK PROPHET – Soap and Water

Από την στιγμή της κυκλοφορίας του πρώτου προσωπικού του άλμπουμ, πριν τουλάχιστον 15 χρόνια, ο Chuck Prophet ξεχώρισε σαν μια ιδιαίτερη περίπτωση, έτη φωτός μακριά από τις "συμπαθείς μετριότητες" που επιφυλλάσουν συνήθως τα σόλο άλμπουμ. Έκτοτε ο, ούτως ή άλλως βιρτουόζος της Telecaster, έχει κυκλοφορήσει καταπληκτικά σόλο άλμπουμ, έχει δώσει τραγούδια του σε ερμηνευτές όπως οι Ryan Adams, Solomon Burke, Lucinda Williams, Cake, Aimee Mann, Jonathan Richman, ενώ πρόσφατα ξαναπεριόδευσε και με τους Green On Red! Το "Soap And Water" είναι ηχογραφημένο στο Nashville από τον Brad Jones (Yo La Tengo, Josh Rouse, Dolly Parton) και περιλαμβάνει τη μπάντα του, τους Mission Express μαζί με τον Todd Roper, ντράμερ των Cake, αλλά και την παιδική χορωδία της τοπικής εκκλησίας των Μεθοδιστών. Η αιώνια αναζήτηση του Chuck Prophet για το τέλειο τραγούδι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, πάντα σε ένα προσωπικό country-soul-meets-the-Velvet Underground στυλ που αποπνέει κλάση και βαθιά επεξεργασμένο ταλέντο. Πολλοί θα πουν ότι είναι το καλύτερο του άλμπουμ - το σωστό με καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Chuck Prophet είναι "για την ώρα"...

Monday, September 24, 2007

AI PHOENIX – The Light Shines Almost All The Way

Το καινούριο των καλών Νορβηγών, πέμπτο κατά σειράν άλμπουμ, αποτελεί και το απόσταγμα του πνεύματος του γκρουπ. Συχνά στιβάζονται στην ευρύτερη americana αισθητική από τους κριτικούς, τους προσάπτουν και μια ιδέα από shoegazing των αρχών των '90ς, το "The Light Shines Almost All the Way" όμως έρχεται να εξαλείψει τις "ευκολίες" των κριτικών. Πολυσχιδές, ατόφιο εκφραστικά και ανεπιτήδευτο καλλιτεχνικά το ολοκαίνουριο άλμπουμ των Ai Phoenix διακρίνεται για την υποβόσκουσα αισιοδοξία του και την ...ηλιόλουστη νωχέλεια του. Η acid-pop των Stereolab συναντά την ψυχεδέλεια, τον Gram Parsons με την Emmylou Harris, τους Beach Boys των '70ς αλλά και τη γαλλική pop των '60ς σε ένα εύψυχο μπέρδεμα με έντονη ποιητική διάσταση. Ένα ακόμη εξαιρετικό άλμπουμ από την Glitterhouse!

MY LUMINARIES – The Outsider Steps Inside


Μία αποκάλυψη του myspace και γενικότερα του διαδικτύου, οι My Luminaries είναι αυτή τη στιγμή η μεγάλη ελπίδα της νέας βρετανικής pop. "Σαν τους Arcade Fire, αν είχαν παρακολουθήσει μια σειρά από γάμους, αντί για κηδείες", έγραψε γι' αυτούς το ΝΜΕ, ενώ οι πυρήνες των οπαδών τους, οργανωμένοι διαδικτυακά, τους έστειλαν στην κορυφή του ευρωπαίκού μουσικού διαγωνισμού της Coca Cola. Σε πολύ περιορισμένη ποσότητα το καινούριο, δεύτερο, σινγκλ τους από την Gronland, σε 7ιντσο βινύλιο.

Friday, September 21, 2007

My Luminaries : The Outsider Steps Inside

The Actual - This Is The Worst Day Of My Life

Emily Haines Dr.Blind

THE ACTUAL – In Stitches

Είναι ένα από τα καινούρια ονόματα του 2007 που δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση σε ένα χώρο που κυριαρχείται από τυποποιημένες καταστάσεις και απρόσωπα σχήματα. Ανακάλυψη του Scott Weiland (Stone Temple Pilots, Velvet Revolver) οι The Actual αποτελούν και την πρώτη κυκλοφορία της Softdrive, του label δηλαδή που ξεκίνησε ο Weiland με τη συνδρομή της New West. Ένα ενεργητικό rock άλμπουμ χαρακτηρισμένο πάντως από μια λόγια προσέγγιση που διαφοροποιεί τους The Actual και τους τοποθετεί στις κορυφαίες θέσεις του emo κινήματος - o, προικισμένος με πολλά χαρίσματα τραγουδιστής και κιθαρίστας τους, Ben Flanagan είναι άλλωστε γιος του δημοσιογράφου του Watergate Carl Bernstein και της συγγραφέως Nora Ephron. Ατίθασο και ρομαντικό pop-punk που χρωστάει τόσο στους Husker Du όσο και στους Placebo, από τις πιο φρέσκες νέες κυκλοφορίες του 2007 και μια σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον.

Wednesday, September 19, 2007

EMILY HAINES & THE SOFT SKELETON – Knives Don’t Have Your Back

Η Emily Haines θεωρείται ένα σπουδαίο νέο ταλέντο από την όλο και πιο ενδιαφέρουσα μουσική σκηνή του Καναδά, είτε σαν front-woman των Metric είτε σαν συνεργαζόμενο μέλος των Broken Social Scene. To πρώτο της προσωπικό άλμπουμ είναι από μόνο του μία μεγάλη έκπληξη τόσο μουσικά όσο και ποιοτικά καθώς κινείται σε χαμηλούς τόνους, ενώ συγχρόνως αποκαλύπτει μια ανεξάντλητη δυναμική που κατατάσσει την Haines στα κορυφαία νέα ονόματα του καιρού μας! Μίνι pop συμφωνίες βασισμένες στο πιάνο και συνεπικουρούμενες από διακριτικά έγχορδα και ξύλινα πνευστά αναδεικνύουν την εκπληκτική φωνή της Emily Haines ξετυλίγοντας μια σειρά από εκλεκτικές αναφορές, πότε στο art-rock και την ευρωπαϊκή παράδοση και πότε στη jazz, χωρίς ποτέ να υποκύπτουν στην ευκολία της νεο-noir μελαγχολίας.

Friday, September 14, 2007

Thursday, September 13, 2007

THE BONGOS – Drums Across The Hudson

"Remarkably consistent and inventive they are a brash, direct, energetic band, with songs of particularly haunting effect "

The New York Times

Επανέκδοση του κλασικού ντεμπούτου άλμπουμ των Bongos από το 1982, ενός από τα κορυφαία της αμερικάνικης post-punk σκηνής και alltime classic του εναλλακτικού rock. Οι Bongos τάραξαν τα νερά εκείνης της ιδιαίτερα δημιουργικής περιόδου με την έξυπνη, γκαραζιέρικη pop τους, μια διασταύρωση των "τρελών ρυθμών" των Feelies με τους ανοιχτούς ορίζοντες των πρώιμων REM. Η επετειακή αυτή επανέκδοση, remasterd από τα αυθεντικά tapes, περιλαμβάνει συνολικά 27 κομμάτια, ανάμεσα τους θρυλικά live της εποχής αλλά και μία ολοκαίνουρια ηχογράφηση του κλασικού "Bullrushes" σε παραγωγή και μίξη του, δηλωμένου φανατικού οπαδού τους, Moby!

"Their music has the strange and wonderful quality of leading you to the brink of some exotic revelation"
Rolling Stone

"The Bongos 1981 debut is one of the best albums to come out of the NYC area during the fertile, shadowy period between punk and new wave. A pitch-perfect mediation of the nervy energy of fellow Hobokenites the Feelies and the jangly guitars that R.E.M. would soon make famous, Drums Along the Hudson’s concise songs and terse, cryptic lyrics sound just as fresh today. At least eight of the records 15 insanely catchy songs (including the one that’s 29 seconds long) would totally weaponize a mix-tape."
Time Out
New York

Wednesday, September 12, 2007

DOT ALLISON – Exaltation Of Larks


Η Dot Allison επιστρέφει με ένα ολοκαίνουριο άλμπουμ, μια συλλογή ονειρικών, προψυχεδελικών τραγουδιών για τον έρωτα με γενικό τίτλο "Exaltation Of Larks". Η έξοχη Βρετανίδα συνθέτις και τραγουδίστρια, πάντα απρόβλεπτη και αντισυμβατική, μαγεύει με ένα ζεστό, ηλεκτρακουστικό άλμπουμ, βασισμένο στις αρμονίες, τα έγχορδα, το banjo και το mellotron και βουτηγμένο σε μια γλυκιά ομίχλη, βγαλμένη σχεδόν μέσα από τα μέσα των '60ς! Αρωγός της σ' αυτή την προσπάθεια, ως παραγωγός και κύριος μουσικός και ενορχηστρωτής, ο διαβόητος Kramer, ο καταλληλότερος άνθρωπος για όποιο δημιουργό νιώθει να τον έχουν στοιχειώσει τα πνεύματα των Beach Boys, του Alexander "Skip" Spence, του Nick Drake, του Neil Young, της Emmylou και της Dusty Springfield... Το αποτέλεσμα είναι ένας psychedelic-cinematic-folk-baroque pop δίσκος ιδιαίτερης ομορφιάς και διακεκριμένης καλλιτεχνικής διάστασης που προβάλλει σαν μια από τις πιο ευχάριστες δισκογραφικές εκπλήξεις της χρονιάς και, βεβαίως, ένα ακόμη ριζοσπαστικό βήμα στην άκρως ενδιαφέρουσα καριέρα της χαρισματικής Dot Allison.

Tuesday, September 11, 2007

BLACK FRANCIS – Bluefinger

Ο ηγέτης των Pixies μεταμορφώνεται ξανά σε Black Francis για το καινούριο του προσωπικό άλμπουμ πραγματοποιώντας το πιο θεαματικό "comeback" της χρονιάς. Αφιερωμένο στο μεγάλο Ολλανδό καλλιτέχνη Herman Brood, που μας άφησε για πάντα το 2001, το "Bluefinger" είναι εμπνευσμένο εξ ολοκλήρου από τη ζωή και το έργο του, γράφτηκε μάλιστα μέσα σε δέκα μόλις μέρες αξιοποιώντας το "momentum" της περιόδου, με όλο τον ηλεκτρισμό, την αναρχία και... το νέο/παλιό όνομα που κληροδότησε στον Frank Black η περιοδεία των Pixies. Όπως λέει ο ίδιος, η επανασύνδεση των Pixies ποτέ δεν ευοδώθηκε με νέο υλικό στο στούντιο, o Black Francis όμως ξαναγεννήθηκε και "μίλησε" στο "Bluefinger", μια απρόσμενη καταιγίδα pop hooks, ανελέητων ανατροπών και ατίθασης ενέργειας που έχει εξωθήσει το μουσικό Τύπο σε παραλήρημα. "Το καλύτερο άλμπουμ που έχει κάνει από τη διάλυση των Pixies", έγραψε το NME, "twisted and tormented in the best Pixies tradition. In every sense the work of a man possessed" το Mojo (****), "exhilarating... he's still the morally heedless, shrieking punk monster he ws when Frank Black locked him away" το Uncut.

Friday, September 7, 2007

Το άλμπουμ των Sigmatropic κυκλοφορεί στις 17 Σεπτεμβρίου


Τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από την Hitchhyke το καινούριο άλμπουμ των Sigmatropic. Ο τίτλος του άλμπουμ είναι “Dark Outside” και περιλαμβάνει 13 κομμάτια, ανάμεσα τους τα, ήδη δημοφιλή από τα live του γκρουπ, “Crack In the Back”, “Blue Side of the Sun” και “End of a Patineurre” καθώς και το πρόσφατο σινγκλ “Ours At Least” σε μία τελείως διαφορετική εκδοχή, αυτή τη φορά με τον Jim Sclavunos (Nick Cave & the Bad Seeds, Vanity Set, Grinderman) στη φωνή. Στο άλμπουμ συμμετέχουν ακόμη ο Robert Fisher (Willard Grant Conspiracy), ο Howe Gelb (Giant Sand) και η Carla Torgerson (Walkabouts). Η παραγωγή είναι του Άκη Μπογιατζή, ενώ η μίξη και το mastering του Ian Caple. Το άλμπουμ έχει κυκλοφορήσει ήδη στη Βρετανία από την Tonguemaster στις 3 Σεπτεμβρίου και συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον των κριτικών, ενώ αποσπάσματα μεταδίδονται από το ραδιόφωνο του BBC.

BigBang - Too Much Yang - Norwegian premiere!

BIG BANG – (Too) (Much) (Yang)

Το καινούριο άλμπουμ της νέας μεγάλης αποκάλυψης από τη Νορβηγία στέκεται πολύ πάνω από τις προσδοκίες που δημιούργησε το "Poetic Terrorism". Πλατινένιο μέσα σε δύο μέρες στη Νορβηγία, το "Too Much Yang" είναι οι Big Bang ακόμη πιο κοντά στην τελειότητα, τόσο ηχητικά όσο και συνθετικά. Εμποτίζοντας ένα κλασικό power-rock των '60ς-'70ς με μια τελείως προσωπική pop φλέβα, οι Big Bang απελευθερώνονται εδώ από τα φαντάσματα των έτσι κι αλλιώς σπουδαίων αναφορών τους και "οδηγούν" πλέον τη μουσική τους σε μεγάλους δρόμους. Φρέσκοι από την περιοδεία τους στις ΗΠΑ με τους Raconteurs, μετέφεραν την εμπειρία τους στο στούντιο και, με κορυφαίους συνεργάτες όπως το μηχανικό ήχου David Larring (Lauryn Hill, Daniel Lanois) στην ηχογράφηση και τους Michael Ilbert (Cardigans, Hives), Sylvia Massey Shivy (System Of A Down, Tool) και Ulf Holland (Motorpsycho) στη μίξη, έκαναν ένα από τα καλύτερα Rock με κεφαλαίο R άλμπουμ της χρονιάς.

HOBOTALK – Homesick For Nowhere

O Marc Pilley ακούγεται σαν το νόθο παιδί του Thom Yorke και της Joni Mitchell, ενώ τραγουδάει τις ιστορίες του όπως ο Nick Drake και ο Tim Hardin.. Είναι ένα από τα πιο χαρισματικά ταλέντα που παρήγαγε η Σκοτία τα τελευταία χρόνια και μόλις τώρα κάνει το πρώτο σταθερό βήμα μετά το πρώιμο "κάψιμο" που του επιφύλαξε η μουσοική βιομηχανία το 2000 με το ντεμπούτο του "Beauty In Madness", προταθέν για Βραβείο Mercury και ένα από τα top-20 των Times του Λονδίνου. Διακριτικές και ιδιαίτερα εκλεκτικές ενορχηστρώσεις για διακριτές μελωδίες βασισμένες στο πιάνο και την ακουστική κιθάρα, με μια pop ευαισθησία που φέρνει στο νου τις πρώτες μέρες από ένα άλλο καμάρι της Σκοτίας, των Belle & Sebastian. Μαζί του το βασικό σχήμα των Hobotalk αλλά και αναρίθμητοι διάσημοι φίλοι, ανάμεσα τους και οι Martin Stephenson, Chris & Carla, Mike Scott, Tori Kudo (Maher Shalal Hash Baz) και Chris Corsano. Ένα ρομαντικό αριστούργημα που θα ακούγεται φανατικά για πολλά χρόνια και η πιο ξεκάθαρη παρουσίαση μιας καταπληκτικής καινούριας φωνής.

Monday, September 3, 2007

JOAN ARMATRADING – In To The Blues

Έχει αποκληθεί "η μεγάλη κυρία της βρετανικής μουσικής", είναι από το 2005 και για 5 χρόνια πρόεδρος της "Ένωσης Γυναικών Βρετανίας" και, είναι γεγονός ότι, η 35χρονη καριέρα της έχει σημαδευτεί από κριτική αποδοχή, εμπορική επιτυχία και μια ασύλληπτη ποιότητα. Απρόβλεπτη και αντισυμβατική, η Joan Armatrading αγκαλιάζει τη soul, τα blues, την pop, τη folk και την jazz με την ίδια ευκολία πολλές φορές στο ίδιο κομμάτι, προφέροντας τα με τη δική της προσωπική γλώσσα σαν συνθέτρια, τραγουδίστρια αλλά και έξοχη ηλεκτρική κιθαρίστρια. Το καινούριο της στούντιο άλμπουμ, μετά από 4 χρόνια, είναι "το άλμπουμ που ήθελε να κάνει", κατά πώς λέει η ίδια και το ίδιο φαίνεται να πιστεύουν και οι κριτικοί και ο κόσμος, που το έστειλε να ντεμπουτάρει στο Νο1 των Blues Charts του Billboard και του itunes. Μια ευρεία ανάγνωση των blues, με gospel, soul, jazz, ακόμη και urban παρεκλίσεις, ένας δίσκος από μια μεγάλη προσωπικότητα, χαρακτηρισμένος από τα ακαταμάχητα hooks, την εκρηκτική παραγωγή και την απίστευτη κιθάρα της, που θα έστελνε τον Robert Cray σπίτι του.