Friday, July 31, 2009

Dolores O'Riordan - The Journey

ELUSIVE PARALLELOGRAMS– And Everything Changes

Το label τους, η καλόγουστη Rainbow Quartz, τους περιγράφει ως "μία σύγχρονη έκδοση των REM με λίγο από Sonic Youth και Robert Fripp"! Είναι γεγονός ότι ο χαρακτηριστικός ήχος των νεαρών Elusive Parallelograms δεν αφήνει περιθώρια για στενές ταυτοποιήσεις, τέτοια είναι η πολυσχιδής προσωπικότητα του γκρουπ αλλά και η δεξιότητα των μελών του. Το ντεμπούτο άλμπουμ των φίλων απ' το σχολείο είναι άλμπουμ που θα ενθουσιάσει τους φίλους της ψυχεδέλειας, ειδικά της βρετανικής του στυλ Pink Floyd, θα προσθέσει όμως και ένα νέο όνομα στους φανς του εναλλακτικού έντεχνου rock και της shoegaze αισθητικής.


MIKA MIKO– We Be XUXA

Φτιαγμένοι το 2003 στο San Fernando Valley από τις στάχτες των Dead Banana Ladies, οι Mika Miko αποτελούν την αναγέννηση του αυθεντικού Καλιφορνέζικου punk πνεύματος στην εποχή μας. Ένα γυναικείο γκρουπ με σπάνια σημειολογική αναφορά στους τοπικούς ήρωες του 1980, τους Red Cross, τους Legal Weapon και τους Adolescents, αλλά και τα ανατρεπτικά γυναικεία post-punk συγκροτήματα της περιόδου, όπως οι Liliput και οι Slits. Σε παραγωγή του Mike McHugh (Lightning Bolt, Black Lips), το "We Be XUXA" συνδυάζει αμεσότητα και τραχύτητα με αρτίστικη προσέγγιση και τεχνική αρτιότητα, διαδίδοντας το punk rock "ευαγγέλιο" της Δυτικής Ακτής στην μετα-dance εποχή.

LO'JO – Cosmophono

Θεωρούνται μία από τις συναρπαστικότερες live μπάντες στον κόσμο, έχουν παίξει με την αφρόκρεμα της world music σκηνής και έχουν μεταξύ άλλων "ανακαλύψει" και κάνει γνωστά εξαιρετικά νέα ταλέντα, όπως πχ οι Tinariwen. O Simon Pean, ένας "Γάλλος Tom Waits ή Ivor Cutler", και η παρέα του, από το 1982 που ιδρύθηκαν στην Angers της Γαλλίας, έχουν αποδειχτεί καταλυτικοί στην ανάπτυξη και εξέλιξη αυτού που σήμερα λέμε "worldbeat" ή "global pop". Συμπράττοντας με Βορειοαφρικάνικες φωνές και σύγχρονες urban καταστασιακές ομάδες στον χώρο της τέχνης, κατάφεραν να μετατρέψουν τα live τους σε ζωντανά εργαστήρια κοινωνικής χειραφέτησης. Η μουσική τους, όπως άλλωστε προδίδει και το ολοκαίνουριο στούντιο άλμπουμ τους "Cosmophono", είναι ένα μίγμα chanson και Βορειοαφρικανικής παράδοσης, trip hop ατμόσφαιρας και jazz τεχνοτροπίας, με απίστευτη εσωτερικότητα και απεριόριστη φινέτσα.

Thursday, July 30, 2009

SUNSET RUBDOWN– Dragonslayer

Το συγκρότημα του προικισμένου Spencer Krug είναι οι Wolf Parade, ενώ οι Sunset Rubdown ήταν πάντα το "πάρεργο" ή, επί το διεθνές, "side project", ωστόσο το "Dragonslayer" δείχνει αλλαγές στο εν λόγω "σχήμα". Το τρίτο άλμπουμ των Καναδών art-pop εστέτ διαθέτει τις προδιαγραφές ενός "μεγάλου άλμπουμ" τη στιγμή που οι Sunset Rubdown ακούγονται αυτάρκεις και αρκετά φιλόδοξοι ώστε να αποτελούν το "κύριο γκρουπ". Ηχογραφημένο σχεδόν ζωντανά στο στούντιο, το "Dragonslayers" έχει παλμό, ζωτικότητα και άποψη, διοχετεύοντας την ελαφρώς πειραγμένη pop άποψη των Sunset Rubdown σε ακόμη μεγαλύτερα και ακόμη πιο απαιτητικά ακροατήρια.

Street Sweeper Social Club

"Στα ποτάμια του Tango"

Sulle Rive Del Tango - L' Incontro

Το "sulle rive del tango" δεν είναι μία απλή ανθολογία του σύγχρονου tango, είναι ένας νέος τρόπος για να το βιώσει. Το tango σαν πνεύμα ποιυ διατρέχει ωκεανούς και έθνη, όνειρα και παραδόσεις, όπως καταγράφεται μέσα από οικείες και ανοίκειες ηχογραφήσεις που "μυρίζουν" tango! Ένα υψηλού επιπέδου concept που αφορά διαθέσεις και συναισθήματα περισσότερο παρά μουσικές φόρμες και έφτασε να αποδίδει καλύτερα το πνεύμα του tango στην εποχή μας - επιβραβεύτηκε μάλιστα από την πρώτη στιγμή ως ένα από τα πιο επιτυχημένα world music project. Στο ολοκαίνουριο "L' Incontro" το tango και ο αισθησιασμός του είναι η αφορμή, το εισιτήριο για τον παράδεισο του άλλου, ή την αναμέτρηση μαζί του, αν προτιμάτε. Μεταξύ άλλων ακούγονται οι Cirque du Soleil, Vinicio Capossela, Lura και Kantango.

Tracklist

1. no es lo mismo by la kinki beat

2. mil pasos by soha (feat. antoine essentier)

3. mi confesion by gotan project (feat. koxmoz)

4. de l'autre coté by ginkobiloba

5. querer by cirque du soleil

6. canta um tango by kantango (feat. lura)

7. leonel el feo by supervieille

8. maintenant by rupa & the april fishes

9. scivola vai via by vinicio capossela

10. sur o no sur by kevin johansen

11. antes by la negra

12. man's world by natasha atlas

13. milonga #17 by kantango

14. ariele e calibano by sineterra

15. oblivion by istanbul academia project

16. mutual by dario deidda

Sulle Rive Del Tango (vol 1)

Το πρώτο μέρος, του 2008, κινείται "στις παρυφές του tango", ενσωματώνοντας αρμονικά σε ένα ακαταμάχητο άλμπουμ-concept κομμάτια των Goran Bregovic, Louis Armstrong, Carmen Consoli και Gianmaria Testa!

Tracklist

  1. el mago pitico by la negra
  2. focu di raggia by goran bregovic feat. carmen consoli
  3. osì ochenonsò by sineterra
  4. allerdings otrs aires by otrosaires
  5. regina by electrocutango
  6. semilla negra by marlango
  7. kiss of fire by louis Armstrong
  8. reflejo de luna by alacran
  9. under the moon (full moon mix) by seoan feat. Ekaterina
  10. come un'america by gianmaria testa
  11. dos gardenias by ache tango
  12. peliculas by demoliendo tangos
  13. in una stanca indifferenza by joe barbieri
  14. romantik by queen bee
  15. ocho electronico by kantango
  16. try by sidsel endresen & bugge wesseltoft
  17. time by kroke

Wednesday, July 29, 2009

Street Sweeper Social Club - 100 Little Curses

Η Luaka Bop γιορτάζει τα 21 χρόνια της

Συλλογή για τα 21 χρόνια της Luaka Bop, με κομμάτια από David Byrne, Jorge Ben, Os Mutantes, Jim White with Aimee Mann και τη σφραγίδα της Αναγεννησιακού τύπου καλλιτεχνικής προσωπικότητας του ιδρυτή της David Byrne. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Luaka Bop ξεκίνησε εμπνευσμένη από τις κασέτες που έφτιαχνε ο David Byrne για φίλους, με μουσική που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξερε κανείς, αλλά και το γεγονός ότι η πρώτη κυκλοφορία της, μια Βραζιλιάνικη συλλογή, πούλησε 350000 αντίτυπα, αντιλαμβάνεται ότι το "Twenty First Century Twenty First Year" δεν είναι μια συνηθισμένη επετειακή ανθολογία. Με ζητούμενο το να "συντονίζεσαι στη σωστή συχνότητα, ώστε να ακούς ενδιαφέροντα πράγματα από πολλές πηγές συγχρόνως" η Luaka Bop πρόβαλε έμμεσα ένα νέο ήθος για τη δισκογραφία, επιβιώνοντας των κατά καιρούς "προστατών" της, ώστε να συνεχίσει, ανεξάρτητη πια, να κυκλοφορεί μουσική που δεν ξέρει κανένας και να κάνει τον κόσμο ένα πιο ευχάριστο μέρος να ζει κανείς.

TRACKLIST

  1. Ponta De Lanca Africano (Umbabarauma) by Jorge Ben
  2. Aht Uh Mi Hed by Shuggie Otis
  3. Fuzzy Freaky by David Byrne
  4. Samba Sem Nenhum Problema by Marcio Local
  5. Keleya by Moussa Doumbia
  6. Sexy by Los Amigos Invisibles
  7. Rio Longe by Moreno + 2
  8. Heart Of Glass by Nouvelle Vague
  9. Bacalao Con Pan by Irakere
  10. Valentin by Susana Baca
  11. Sweet Melody by Zap Mama
  12. Defeito 2: Curiosidade by Tom Ze
  13. Whoever You Are by Geddy Tah
  14. Static On The Radio by Jim White
  15. Baby by Os Mutantes

Το φημισμένο label του David Byrne πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη των '80ς και εγκαινίασε μια νέα εποχή στη δισκογραφία, που έμελλε να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό ένα από τα καλύτερα σημερινά της πρόσωπα. Θεωρούμενη από πολλούς ως "ημιανεξάρτητη", λόγω της επί πολλά χρόνια major διανομής της, η Luaka Bop ανέδειξε σπουδαία ονόματα της παγκόσμιας σκηνής (Los Amigos Invisibles, King Changó, Jim White, Tom Zé, Os Mutantes, Zap Mama, Susana Baca, Moreno Veloso), αλλά και τον εκλεκτισμό του David Byrne, μέσα κυρίως από τις, κλασικές πλέον, συλλογές και σειρές επανεκδόσεων που επιμελείται ο ίδιος και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υπέροχων μουσικών επιλογών, από Tropicalia μέχρι samba και από ψυχεδέλεια μέχρι σύγχρονους urban ήχους. Η Luaka Bop τώρα διανέμεται αποκλειστικά στην Ελλάδα από τη Hitchhyke.

SANGENNAROBAR - The Italian taste

Sangennarobar 2009

Ένα βήμα μπροστά από την λεγόμενη world music, ή πώς το "ethnic" μεταλλάχτηκε σε "worldbeat". Όλα αυτά δια χειρός dj uècervone, ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα "των decks" της Ιταλίας, σε ένα από τα δυνατότερα concept στην ιστορία των club συλλογών. Αποτυπώνοντας μία ιδιαίτερη αντίληψη, που συμπίπτει με το "world music italian taste" της εταιρείας που το στήριξε, το "Sangennarobar" δηλώνει κλάση, πνεύμα και πολιτισμό στις λαϊκές μουσικές, μακριά από ακαδημαϊκές ή φολκλορικές αισθητικές προσεγγίσεις, γι αυτό και γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία σαν concept στην Ιταλία αλλά και αλλού στην Ευρώπη. Το καινούριο, δεύτερο μέρος, είναι μία από τις δημιφιλέστερες κυκλοφορίες του καλοκαιριού του 2009 και, στο φρέσκο "retro meets modern" θέμα του, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Sofia Loren, Goran Bregovic, Vieux Farka Touré και Ska Cubano! "si no bailas con esto, no bailas con nada!" (if you don't dance with this, you will'not dance with anything!")

Tracklist

  1. intro: faciti rota by antonio infantino
  2. yazaman (a long time ago) by orange blossom
  3. sangare by vieux farka touré (nickodemus remix)
  4. ne siam kurve tuke sijam prostitutke by goran bregovic
  5. cumbion mountain by chico sonido & toy selecta; up, bustle & out
  6. sha stil! - mezel tov by maxmaber orchestra
  7. bufa el vent by la troba kung-fù
  8. mambo bacan by sofia loren
  9. cinnamon girl by [dunkelbunt] feat. boan i marco markovic
  10. foua by municipale balcanica (stefano miele remix)
  11. jackson, o rei do pandeiro by banda de pifanos de caruaru (bruno e 'o discurso remix)
  12. la boquilla by ska cubano
  13. torero by renato carosone
  14. azul by muchachito bombo infierno
  15. opa zupa zazazà by brigata internazionale e daniele sepe
  16. gossip by shukar collective
  17. cala cala by dj dolores
  18. l'enterro by dusminguet
  19. te vogn' ben by antonio infantino
  20. memoria by antonio infantino e santina nocerino

Sangennarobar 2008

Το ήδη κλασικό πρώτο μέρος, του 2008, περιλαμβάνει από Cesaria Evora μέχρι Boban Marcovic Orcestar και από Richard Galliano ως Gotan Project και Bollywood Brass Band.

CD1

1. intro by zi' giannino

2. sat by boban markovic orkestar

3. chincivi by novalima

4. adir adimir by balkan beat box

5. auelì by stefano miele feat. arakne mediterranea

6. bucovina by shantel

7. narigon by melingo

8. soda soap by sierra leone's refugee all stars

9. ventilaor r-80 by ojos de brujo

10. la revedere by dunkelbungt feat. amsterdam kezmer band

11. conquetando by lucho bermudez

12. oye mulata + yayabo by p18

13. màs papaya by sidestepper

14. asfalt tango by fanfare ciocarlia

15. parada by cesare dell'anna e opa cupa

16. gur nalon ishk mitha by the bolliwood brass band (sax/welhan mix)

CD2

1. c.c.c. by jovine

2. sadagora hot dub (shantel remix) by amsterdam kezmer band

3. cu ti lu dissi by kanté

4. el culebron by radiomalanga

5. el loco by los de abajo

6. assim by moreno veloso

7. drimba'n'bass by o.m.f.o.

8. tarantella del gargano (sangennarobar edition) by francesco forni & ilaria graziano

9. dragan's by mescla

10. arrabal (haaksman & haaksman remix) by gotan project feat. ras Donovan

11. batucada por favor by bob azzim

12. woulai by frederic galliano & african divas

13. koloke by joe claussell & jepthe guillaume

14. besame mucho (senor coconut's chachacha remix) by cesaria evora

15. o re re by rosapaeda

16. viaggio by lino cannavacciuolo

17. jammuncenne by zi' giannino