Friday, November 30, 2007

FOETUS – Vein

Είναι το νέο άλμπουμ του Foetus και 18ο που τιτλοφορείται με μονοσύλλαβη λέξη τεσσάρων γραμμάτων. Πρόκειται για ένα "πολύ πέρα από το remix" άλμπουμ-remake του πρόσφατου "Love", όπως το φαντάστηκαν, το διέλυσαν και το ξανασυνέθεσαν οι Fennesz, Mike Patton, Matmos, Tujiko Nuriko, Jason Forrest, Tweaker, Tom Recchion και ο ίδιος ο J.G.Thirlwell. Ένα στοιχειωμένο, κινηματογραφικού τύπου ταξίδι ήχων και συναισθημάτων που δουλευόταν επί 2 χρόνια. Bonus το βραβευμένο animation video του Σουηδού Sam Sohlberg για το Time Marches On.

SPIDER BAGS– A Celebration of Hunger

Ηχογραφημένο με παραγωγό τον Brian Paulson 9Beck, Wilco, Slint) το ντεμπούτο των Spider Bags, από τη Βόρεια Καρολίνα, είναι μία νέα αμερικάνικη εκδοχή της μη αμερικάνικης εκδοχής της americana… Φανταστείτε τους Gun Club, τον Tom Waits και τους Creedence να βράζουν στο ίδιο αλκοολούχο φίλτρο με τον Nick Cave, τον Shane McGowan και άλλους λόγιους εκφραστές του american gothic, στην πιο αυθεντική νέα garage μπάντα του πάντα αμαρτωλού Νότου.

BROTHER JT– Third Ear Candy

Υπάρχει μόνο ένας Brother JT για κάθε φαν του ψυχεδελικού/garage/underground rock, από την εποχή των θρυλικών Original Sins και αργότερα, μέσα από τα προσωπικά άλμπουμ του για την cult ετικέτα Twisted Village και τα τελευταία χρόνια τη Birdman. Το καινούριο "Third Ear Candy" είναι το κορυφαίο της πρόσφατης δισκογραφίας του, γεμάτο νέους ήχους, χορευτικά beat, πολύ moog και groovy παραισθητική διάθεση. Η επιτομή της χειροποίητης ψυχεδέλειας.

BRIAN GLAZE – Rainsplitter

Η καθιερωμένη γιορτή Των Ευχαριστιών φαίνεται να έχει άλλο σκοπό και περιεχόμενο τα τελευταία χρόνια στο Oakland της Καλιφόρνια, εκεί στο στούντιo του Greg Ashley, των Gris Gris. Με την…παραδοσιακή χημική συμπαράσταση του Σαν Φρανσίσκο, η Γιορτή μετατρέπεται σε acid test, με προϊόν του αυτή τη φορά το νέο προσωπικό άλμπουμ του Brian Glaze, πρώην Brian Jonestown Massacre και σύγχρονου acid rock τροβαδούρου στα ίχνη του Syd Barrett και του Skip Spence. Βαθύ, σκοτεινό και weird, μην το χάσετε!

Wednesday, November 28, 2007

Hitchhyke & Drag City proudly presents Yalla Yalla Records

Όταν το 1999, εμπνευσμένος από τον ήχο του Ali Farka Toure, του Toumani Diabate, της Oumou Sangare και των άλλων λαμπρών εκπροσώπων της μουσικής σκηνής του, μετακόμιζε στο Μάλι με τη γυναίκα του ο Jack Carneal δεν φανταζόταν ότι η εικόνα που είχε ήταν τελείως διαφορετική από την πραγματικότητα. Ο κόσμος σε όλο το νότιο Μάλι άκουγε τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που εξάγονται στη Δύση, τα περισσότερα από αυτά πολύ πιο ενδιαφέροντα από τις γυαλισμένες ethnic παραγωγές των γαλλικών και βρετανικών στούντιο, με ένα do it yourself θράσος που θύμισε στον Carneal τις πιο ένδοξες στιγμές των rock 'n' roll καταβολών του. "Η πιο πολλή από αυτή τη μουσική έχει folk ρίζες, φτιάχνεται μόνο για να ψυχαγωγήσει ένα παριστάμενο κοινό λίγων ατόμων και χαρακτηρίζεται από τον αυτοσχεδιασμό και το λαϊκό αίσθημα". Είναι η μουσική που, στα χέρια των "αστεριών" στους μαχαλάδες των αστικών κέντρων, μπορεί να χωρέσει οποιοδήποτε καινούριο στοιχείο και να προσαρμοστεί στη δημιουργική φαντασία του καθένα, ένα αρχέγονο hip hop που οδήγησε τον Jack Carneal, μετά από χρόνια εντρύφησης στο θέμα, στη δημιουργία της Yalla Yalla, μιας ετικέτας που, με τη συμπαράσταση της πάντα πρωτοποριακής Drag City, θα επιχειρήσει να καταγράψει αυτόν τον εκπληκτικό ήχο σε δίσκους. "Μαζί με όλη την ανάλογη μουσική από τη Δυτική κυρίως και Βόρεια Αφρική. Τη μουσική που έρχεται από τους πάγκους με τις κασέτες καθώς διασχίζεις τους δρόμους του Bougouni, του Bamako, του Sikasso, του Segou, του Fez, του Marrakesh ή
του Dakar".

Κυκλοφορούν τώρα από την YALLA YALLA

Pekos & Yoro DialloPekos & Yoro Diallo

Ηχογραφημένο live αυτό το συγκλονιστικό άλμπουμ συλλαμβάνει τους δύο griots σε μια μοναδική στιγμή. Με δύο ngoni, Δυτικοαφρικανικές λύρες δηλαδή, ενισχυμένες όμως με μικρόφωνα, σε "νεανικό στυλ" όπως λένε στο Μάλι, για να ακουστούν τελικά από horn-speakers, ξεσπούν σε ένα παράξενο υπνωτικό funk για να απλώσουν το ακατάπαυστο gospel τους.

VARIO
US ARTISTS– Bougouni Yaalali


Ένα ηχητικό ντοκουμέντο από την πόλη του Bougouni στο Μάλι με τη συμμετοχή διαφόρων τοπικών μουσικών σε απίστευτα τραγούδια στην παράδοση των griot με τη συνοδεία ngoni και αυτοσχέδιων κρουστών. Ο αλλόκοτος ήχος, οι avant garde προσεγγίσεις και το βαθύ trance της ερμηνείας συνθέτουν μία μοναδική μουσική εμπειρία, ένα αρχαίο funk που λες και έρχεται από το μέλλον.

Daouda Dembele Daouda Dembele

Ένας αυθεντικός griot, περιπλανώμενος τροβαδούρος δηλαδή της αρχαίας Δυτικοαφρικανικής παράδοσης, θεματοφύλακας της λαϊκής ποίησης και σχολιαστής της επικαιρότητας, ο Daouda Dembele παίζει ένα jelingoni, ένα είδος λύρας, με το οποίο συνοδεύει την ιστορία του σε ένα απίστευτο υπνωτικό παραλήρημα. Trance μουσική από τους ανθρώπους που την επινόησαν.

Monday, November 26, 2007

JUPITER APPLE – Uma Tarde Na Fruteira

Αναβίωση της αισθητικής και του πνεύματος της βραζιλιάνικης pop του '60 και του '70 μέσα από το τέταρτο άλμπουμ του συνθέτη, μουσικού και κινηματογραφιστή που ακούει στο όνομα Jupiter Apple. Ο ταλαντούχος Βραζιλιάνος έχει σκαρώσει ένα απολαυστικό δίσκο ρετρο-φουτουριστικής pop, εκεί όπου το παρελθόν είναι τόσο πρωτοποριακό ώστε η νοσταλγία να περισσεύει. Bossa nova και tropicalia μαζί με συμφωνική pop α-λα Beach Boys και ηδονική blue-eyed soul σε ένα φινετσάτο άλμπουμ, όπου ακόμη και το artwork ακολουθεί τους κανόνες του vintage-cool των εξωφύλλων της Elenco από τα '70ς.

DALE HAWKINS– Back Down To Louisiana

Ο "Mr. Suzie Q", ο άνθρωπος που ντεμπουτάρησε το 1956 με το "See You Soon Baboon", το γλεντάει ακόμα με ένα ολοκαίνουριο άλμπουμ, ένα "cracker" τεσσάρων αστέρων κατά το Mojo. Η εκφραστική φωνή του Hawkins, κοντά σ' αυτή του Charlie Feathers ερμηνεύει ολοκαίνουρια original, από swamp-rock μέχρι rockabilly stomps και country-blues μπαλάντες, με πρωτοφανή φρεσκάδα και guts. Ο αφανής βασιλιάς της southern soul και του swamp rock σε ένα από τα comeback της χρονιάς.

BETH NIELSEN CHAPMAN– Prism

Έχοντας πρόσφατα επιβιώσει από τον καρκίνο, η εξαιρετική τραγουδοποιός από το Nashville αφιερώθηκε στη δημιουργία αυτού του εκπληκτικού άλμπουμ οικουμενικής συνείδησης και απαράμιλλης μουσικότητας. Ο Chapman, η οποία έχει διασκευαστεί από ονόματα όπως οι Elton John, Willie Nelson και Bonnie Raitt, διατρέχει τις μουσικές και θρησκευτικές παραδόσεις διαφορετικών λαών, παρουσιάζοντας ένα παγκόσμιο folk άλμπουμ με αμερικάνικα αλλά και εβραϊκά, ουαλικά, Navajo, θιβετιανά, ακόμη και τραγούδια των Zulu. "Impressive songwriting" (Mojo****).

DOYLE BRAMHALL– Is It News

Ένα μοντέρνο blues must, το καινούριο άλμπουμ του Doyle Bramhall σε παραγωγή του διαβόητου "ανθρώπου του βάλτου" CC Adcock. Ο κολλητός του Stevie Ray Vaughn, συνθέτης κλασικών του κομματιών όπως τα 'The House is Rockin'", "Tightrope" και "Life by the Drop" και μία από τις μεγάλες μορφές του Texas blues παραδίδει ένα ζόρικο άλμπουμ με σύγχρονες διαφυγές και swamp-rock κλίμα. Στην παρέα του οι Jimmy Vaughn και Billy Etheridge, από τους αυθεντικούς Nightcrawlers και ο Denny Freeman (Bob Dylan).

PUBLIC ENEMY– How You Sell Your Soul To A Souless People Who Sold Their Soul?

Είκοσι χρόνια μετά το ντεμπούτο τους οι Public Enemy ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους με τον Gary G-Wiz των Bomb Squad σε ένα άλμπουμ που "φέρνει πίσω το θόρυβο" του "Fear of a Black Planet". Το καινούριο άλμπουμ των Public Enemy έχει περιπέτεια, Stax πνευστά, ψυχεδελικές κιθάρες, έναν anti-gangsta ύμνο με τη σύμπραξη του KRS-One και, κυρίως έναν θυμωμένο Chuck-D και έναν πάντα αξιόπιστο Flavor Flav. Δυναμική επιστροφή στις μέρες της ακμής του σημαντικότερου hip hop σχήματος στην ιστορία.

OI MK-O ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥΣ ΑΛΜΠΟΥΜ



Οι MK – O, μετά την ολόθερμη υποδοχή από κριτικούς και κοινό του πρώτου τους δίσκου, Ovation (κυκλοφόρησε στις 27 Δεκεμβρίου του 2006) είναι ξανά στο στούντιο.

Το νέο άλμπουμ, διάρκειας 79 λεπτών, επίσης ηλεκτρονικό, υπόσχεται ακόμα πιο περιπετειώδη ακούσματα από το Ovation, δίνοντας έμφαση σε κλασικές, jazz και latin επιρροές, φλερτάροντας όμως και με τα ελληνικά ιδιώματα, με ένα τρόπο που θα δημιουργήσει αίσθηση.

Οι στίχοι είναι μοιρασμένοι σε αγγλικούς και ελληνικούς.

To νέο άλμπουμ των MK-O θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2008.

Sunday, November 25, 2007

VARIOUS ARTISTS– Song Of America

Ένα άλμπουμ-έργο ζωής εμπνευσμένο και επιμελημένο από την Janet Reno, Γενική Εισαγγελέα επί Προεδρίας Clinton, με τη βοήθεια του Ed Pettersen και του παραγωγού David Macias. Μια κολοσσιαία παραγωγή που κράτησε 9 χρόνια και συγκεντρώνει κλασικούς και εναλλακτικούς αμερικανούς καλλιτέχνες σε κλασικά folk και pop κομμάτια που σημάδεψαν το έθνος. Από τα spirituals και τα πρώτα κέλτικα folk μέχρι το "The Times They Are A-Changin’" και το "Say It Loud, I'm Black And I'm Proud", όλη η ιστορία της Αμερικής, από τους αποικιακούς πολέμους, την επανάσταση και την κατάκτηση της Δύσης μέχρι τον καπιταλισμό και το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα απ' τη μουσική της. Μία από τις κορυφαίες κυκλοφορίες της χρονιάς, 3 CD σε πολυτελή συσκευασία με 24σέλιδο booklet και ένα cast που περιλαμβάνει μεταξύ πολλών και Blind Boys of Alabama, Devendra Banhard, Bettye Lavette, John Cougar Mellencamp, Chris Eckman, Andrew Bird και Janis Ian. "This is The Good The Bad and The Ugly rather than God Bless America" (Uncut****/"americana album of the month").

DEVON SPROULE – Keep Your Silver Shined

Από τις πιο μεγάλες αποκαλύψεις της χρονιάς η Devon Sproule, από τη Virginia, έχει κυριολεκτικά μαγέψει με το καινούριο της άλμπουμ και το πρωτότυπο μίγμα της από bluegrass και swing. "Έχει ήδη τη δική της θέση ανάμεσα στην Joni Mitchell και την Gillian Welch", έγραψε το Rolling Stone και δεν θα μπορούσε να υπάρχει ακριβέστερη τοποθέτηση του ήχου αλλά και του διαμετρήματος της Devon Sproule, που μεταγγίζει μια αστική jazz μελαγχολία στις folk καταβολές των τραγουδιών της σε ένα αριστουργηματικό άλμπουμ. "The most romantic record of the year" (The Word).

THE MOANERS– Blackwing Yalobusha

Ηχογραφημένο στα θρυλικά στούντιο της Fat Possum, στην κομητεία Yalobusha, στο Μισσισσιππή, με παραγωγό τον Jimbo Mathus (Squirrel Nut Zippers) το δεύτερο άλμπουμ των Moaners θα ενθουσιάσει τους εραστές του Νότιου blues-garage ήχου, των JSBE, των White Stripes και της Fat Possum. To γυναικείο ντουέτο από τη Βόρεια Καρολίνα ετοίμασε ένα γλυκόπιοτο κοκτέηλ Νότιας rock 'n' roll μυθολογίας που ωριμάζει με το χρόνο και τις επανειλημμένες ακροάσεις.

JOHN DOE– A Year In The Wilderness

Το follow-up του εξαιρετικού "Forever Hasn’t Happened Yet" είναι ένα σκοτεινό ψυχογράφημα της λαϊκής μυθολογίας γύρω από τον έρωτα, την απώλεια, την καταστροφή και τη μετάνοια. Ηχογραφημένο στο Los Angeles με συμπαραγωγό τον Dave Way, το "A Year In the wilderness" συνεχίζει τη μοναχική πορεία του punk θρύλου-ηθοποιού-ταξιδευτή που, σύμφωνα με το Q, φτιάχνει "την πιο σφιχτή, καλόγουστη και ηθικά ακέραια μουσική των τελευταίων 20 χρόνων". Guests οι Kathleen Edwards, Aimee Mann, Dan Auerbach (The Black Keys), Dave Alvin και Greg Leisz.

TH’ LEGENDARY SHACK*SHAKERS– Swampblood

Τρίτο μέρος της τριλογίας "Tent Show" από τους Legendary Shack*Shakers και μια καινούρια swamp rock βόμβα σκάει στα θεμέλια του Νότιου συντηρητισμού. Η εξερεύνηση του αληθινού προσώπου του αμερικάνικου Νότου περνάει εδώ από την επίδραση της folk της Ανατολικής Ευρώπης στα Vodun spirituals, μέσα από βρώμικα blues riff και μοναχικό banjo από τα Αππαλάχια. Το νέο Νότιο underground είναι εδώ και έχει για τραγουδιστή του τον J.D. Wilkes, "τον τελευταίο μεγάλο rock'n'roll frontman", σύμφωνα με τον Jello Biafra.

WEEN – La Cucaracha

Το πρώτο στούντιο άλμπουμ των Ween μετά από 4 χρόνια αποτελεί μια επιστροφή στις μεγάλες στιγμές του "Chocolate and Cheese". Το ντουέτο των εκκεντρικών συμμαθητών από την Pennsylvania επιτίθεται προβοκατόρικα σε κάθε έννοια τάξης και καλού γούστου στη μουσική, ανακατεύοντας βέβηλα τα πάντα σε ένα ελκυστικό μίγμα στα όρια του "guilty pleasure". Classic rock, pop-punk, southern soul, '80s kitch, όλα σε ένα Zapp-ικό γαϊτανάκι ισοπέδωσης ανάμεσα στην ιδιοφυία και την βλακεία. Ένα μανιφέστο ματαιότητας της pop culture, "ζωντανή απόδειξη ότι μπορείς να παίρνεις το rock σοβαρά χωρίς να είσαι σοβαρός" (Mojo****).

TREMBLING BLUE STARS– The Last Holy Writer

Μία από τις επιδραστικότερες μπάντες στην ιστορία της βρετανικής indie-pop στην πλέον δημιουργική και ανεπιτήδευτη περίοδο της καριέρας τους. Το έκτο άλμπουμ των Trembling Blue Stars, δεύτερο στη σειρά για την ισπανική Elefant, είναι αυτό όπου ο χαρισματικός Bobby Wratten ξεδιπλώνει όλα του τα ταλέντα χωρίς όρια στις μουσικές αναφορές του ή οποιαδήποτε ντροπή και δισταγμούς. Post punk, electro-pop, ψυχεδέλεια, alt-country και lo-fi indie pop στα χέρια του πρώην ηγέτη των μυθικών Field Mice μετατρέπονται σε pop δραματουργία σε άσπρο-μαύρο.

Friday, November 23, 2007

The Brunettes - Her Hairagami Set (from the album"Structure & Cosmetics"

Spoon - The Underdog (from the album "Ga Ga Ga Ga Ga")

Mavis Staples "Eyes On The Prize" (from the album "We'll never turn back")

BAD RELIGION– New Maps Of Hell

Το καινούριο, δέκατο τέταρτο άλμπουμ των Bad Religion, σε παραγωγή του Joe Barresi (Tool, Queens of the Stone Age, Weezer). Ένα ακόμη πολιτικό άλμπουμ που, εκτός από τη μαγική συνταγή της συνεργασίας των Greg Graffin και Brett Gurewitz στη σύνθεση των κομματιών, διαθέτει στο οπλοστάσιο του και μία ανανεωμένη διάθεση του γκρουπ για περιπέτεια. Ο γλυκόπικρος ιδεαλισμός και η ακατάβλητη ενέργεια των Bad Religion εκφράζουν καλύτερα από οτιδήποτε την ελπίδα σε έναν κόσμο γεμάτο προβλήματα, κάτι που με το "New Maps of Hell" αυτό το γκρουπ-θεσμός έχει αναγάγει σε υψηλή τέχνη.

SOCIAL DISTORTION– Greatest Hits

Η πρώτη ανθολογία στην ιστορία των θρύλων του αμερικάνικου punk rock. Περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα hit μέσα από τρεις δεκαετίες κυκλοφοριών, από το "Mummy's Little Monster", που τους έβαλε στο χάρτη πριν από 25 χρόνια μέχρι το, radio-hit του 2004, “Reach For The Sky” αλλά και ένα ολοκαίνουριο κομμάτι ειδικά ηχογραφημένο για το best of. "Bad Luck", "Ball and Chain", "Story of My Life" και όλα τα κλασικά του Mike Ness, καθώς και η περίφημη διακσευή τους στο "Ring of Fire" του Johnny Cash.

TIM ARMSTRONG – A Poet's Life

Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Tim Armstrong, ηγετικής μορφής των Rancid και των Transplants και καταλυτικής παρουσίας στη σκηνή του σύγχρονου αμερικάνικου punk. Προορισμένο σαν δώρο προς τους φανς του, το "A Poet's Life" περιλαμβάνει bonus ένα DVD με ένα βίντεο για κάθε τραγούδι και κυκλοφόρησε αρχικά δωρεάν μέσα από διάφορα site στα πλαίσια ενός διεθνούς δικτύου μελών και φίλων, αναδεικνύοντας μάλιστα και ένα από τα μεγάλα εναλλακτικά hit του καλοκαιριού, το ακαταμάχητο "Into Action". Με backing band του τους εκρηκτικούς Aggrolites ο Tim Armstrong ξεσπάει με ένα καταιγιστικό uptempo ska-punk άλμπουμ εφάμιλλο των κορυφαίων στιγμών του με τους Rancid.

THE AGGROLITES – Reggae Hit LA

Οι Aggrolites είναι η καινούρια αποκάλυψη της punk σκηνής του LA και της Hellcat. Το καυτό τους reggae/ska έχει μυήσει χιλιάδες παιδιά στον ήχο του Studio One και έχει στείλει τους ίδιους επί ένα χρόνο σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο πότε με τους Dropkick Murphys πότε με τους Madness και πότε με τη Lily Allen! Το ντεμπούτο τους άλμπουμ με τον χαρακτηριστικό τίτλο αναβιώνει το πνεύμα των Specials και των Madness.

THE UNSEEN– Internal Salvation

Το πολυαναμενόμενο δεύτερο άλμπουμ των καινούριων punk ηρώων της Βοστώνης, μετά από δύο χρόνια στο δρόμο, ανοίγοντας μάλιστα και για ονόματα όπως οι Rancid, Hatebreed, Dropkick Murphys και Sick of It All. Ιλιγγιώδες beat, catchy riff και ρεφρέν που "γράφουν", μαζί με άπειρο street-credibility, ήταν αυτά που έκαναν τους Unseen το πιο καυτό αυθεντικό punk rock γκρουπ μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ και δεν φαίνεται να έχουν κάνει εκπτώσεις σε τίποτα στο "Internal Salvation".

Thursday, November 22, 2007

TINY VIPERS– HANDS ACROSS THE VOID

Ντεμπούτο της Jesy Fortino για τη Sub Pop και ένα νέο, εντυπωσιακό πρόσωπο προστίθεται στο πανόραμα του καινούριου folk underground. Κάτω από την επωνυμία Tiny Vipers η νεαρή μποέμ από το Seattle παραθέτει μια αφοπλιστική σύγχρονη art-folk μέσα από minimal κιθάρες, διακριτικές αναπτύξεις και στεγνή, άμεση ερμηνεία που φέρνει στο νου τη Nico. Ένα συγκλονιστικό άλμπουμ που μοιάζει με φωτογραφία της άδειας, γαλήνιας ομορφιάς του τοπίου του αμερικάνικου Northwest.

KINSKI– Down Below It’s Chaos

Καινούριο άλμπουμ από τους εκλεκτούς ψυχεδελικούς post-rockers από το Seattle, για πρώτη φορά και με φωνητικά, από τον Chris Martin. Η παραγωγή του Randall Dunn (Earth, SunnO))), Boris) σε συνδυασμό με την γκαζωμένη διάθεση τους, αμέσως μετά τις περιοδείες τους με τους Tool και τους Black Mountain, έχει δώσει έξτρα watt στα καλειδοσκοπικά groove των Kinski στέλνοντας το fuzztone μεγαλείο τους και τον αρτίστικο λυρισμό τους σε νέα ύψη, "σαν τους Black Sabbath σε πλυντήριο", όπως λέει και το ΝΜΕ.

HANDSOME FURS– Plague Park

Το ντουέτο του Dan Boeckner (Wolf Parade) και της Alexei Perry ξεκίνησε σαν ένα side-project στα τέλη του 2006, ωστόσο το αποτέλεσμα της ηχογράφησης του πρώτου τους άλμπουμ όπως και η ενθουσιώδης υποδοχή του, με την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ νωρίτερα το 2007, μιλούν για ένα project μεγαλύτερων προδιαγραφών. Μια αποθέωση της lo-fi αισθητικής και συγχρόνως μια ποιητική ματιά στην αντίφαση της αστικής ζωής μέσα απο σκοτεινές, minimal ελεγείες και post punk βινιέτες.

JENNIFER GENTLE– The Midnight Room

Απίστευτο ψυχεδελικό avant-pop άλμπουμ, με την ιδιαίτερη ιταλική σφραγίδα των εξαιρετικών Jennifer Gentle. Μία πολύ εμπνευσμένη στιγμή του Marco Fasolo, του ενός ανθρώπου που ουσιαστικά κρύβεται πίσω από το όνομα Jennifer Gentle και που εδώ ξεπέρασε τον εαυτό του φτιάχνοντας ένα άλμπουμ αντάξιο της ιταλικής παράδοσης στην ψυχεδέλεια και το progressive rock. Ένα παραισθητικό ηλεκτρικό ταξίδι σε μια διάσταση όπου οι Pink Floyd συμπράττουν ιδανικά με το Nino Rota, ενώ ο Kurt Weill γράφει την απόλυτη rock όπερα με τους Flaming Lips.

THE BRUNETTES – Structure and Cosmetics


Η πρώτη διεθνής κυκλοφορία ενός καινούριου γκρουπ από τη Νέα Ζηλανδία που αναβιώνει το μύθο της περίφημης σκηνής των '80ς. Αγαπητοί ήδη στις ΗΠΑ οι Brunettes έχουν περιοδεύσει με τους Shins, τους Rilo Kiley και τους Postal Service με συν[ε[εια το ολοκαίνουριο ντεμπούτο τους να είναι από τα πλέον αναμενόμενα για το τέλος του 2007. '60s cool, Spector-ικά sha-la-la, οι Velvet και μια πινελιά από την ηλιόλουστη baroque εσωστρέφεια του Brian Wilson στοιχειώνουν αυτό το υπέροχο άλμπουμ με τη soundtrack-ική αύρα.

BAND OF HORSES – Cease To Begin

Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν ένα από τα εναλλακτικά hits του 2006, τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του έπαιζαν live στο show του David Letterman και στο τέλος της χρονιάς ήταν μέσα στους 10 φιναλίστ για το Shortlist Music Prize, μαζί με την Joanna Newsom, τους Beirut, τον Tom Waits και την, τελική νικήτρια, Cat Power. Η ιστορία των Band of Horses είναι σαν rock 'n' roll παραμύθι, με τη συνέχεια του στο εκπληκτικό "Cease To Begin", ένα άλμπουμ με έμφαση στη σύνθεση, τα straight forward κομμάτια και τις ευφάνταστες ενορχηστρώσεις.

Tuesday, November 20, 2007

Releases from Anti - κυκλοφορούν τώρα!

The Book Of Knots – Traineater

Δεύτερο άλμπουμ και ντεμπούτο για την Anti της avant rock κολεκτίβας από τη Νέα Υόρκη, αποτελούμενης από τους Matthias Bossi (Skeleton Key), Joel Hamilton (Sparklehorse, Elvis Costello, Unsane), Tony Maimone (Pere Ubu, Frank Black) και Carla Kihlstedt (Tin Hat Trio, Tom Waits). Ένα οδοιπορικό στα ερείπια της πάλαι ποτέ ακμάζουσας βιομηχανικής Αμερικής, το "Traineater" είναι ένα σκοτεινό concept άλμπουμ με απρόβλεπτες ενορχηστρώσεις και συμφωνικές διαστάσεις, κοφτερές κιθάρες, έγχορδα και τις φωνές των Tom Waits, Mike Watt, David Thomas, Jon Langford και Carla Bozulich. Από τις πιο ενδιαφέρουσες και απαιτητικές κυκλοφορίες της χρονιάς.

Spoon Ga Ga Ga Ga Ga

Ένα από τα κορυφαία εναλλακτικά rock λμπουμ της χρονιάς, Νο1 επί 5 συνεχείς εβδομάδες στα charts του CMJ, αγαπημένο του Τύπου αλλά και η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία για το γκρουπ από το Τέξας. Προσδιορισμένο χρονικά στα μέτρα των κλασικών rock άλμπουμ, το "Ga Ga Ga Ga Ga" περιλαμβάνει 10 μνημειώδη pop-tracks, απόσταγμα υψηλού καλλιτεχνικού κριτηρίου και μοναδικής αισθητικής. Για πολλούς "το καλύτερο γκρουπ στον κόσμο", οι Spoon συνδυάζουν όπως πάντα την απλότητα με την ευφυία σε μία γλώσσα που αφοπλίζει και μαγεύει, σαν να ακούς Beatles παιγμένους από τους Wire, αυτή τη φορά με απρόβλεπτη επιτυχία!

Joe Henry Civilians

Έχοντας δουλέψει τα τελευταία χρόνια σαν παραγωγός για ονόματα όπως οι Ani DiFranco, Aimee Mann, Solomon Burke, Billy Preston, Bettye LaVette, Allen Toussaint και Elvis Costello, ο Joe Henry, στο δέκατο προσωπικό του άλμπουμ, αρθρώνει την πιο ολοκληρωμένη και εκ βαθέων καλλιτεχνική του πρόταση. Με special guests τον Van Dyke Prks και τον Bill Frisell ο Joe Henry αντλεί από τα blues, τη folk, τα gospel και το rock για ένα χαμηλότονο κομψοτέχνημα γεμάτο προσωπικές αναζητήσεις και πολιτικά σχόλια.

DevotchkaHow It Ends

Ενισχυμένη επανέκδοση και ευρεία κυκλοφορία από την Anti για το αριστουργηματικό "How It Ends" των Devotchka. Οπλισμένοι με ακορντεόν, mariachi πνευστά, έγχορδα, μπουζούκι, θερεμίνη και ασίγαστο street πάθος οι Devotchka είναι "η διασταύρωση των Arcade Fire με τους Gogol Bordello", όπως έγραψαν οι New York Times, μια ασυνήθιστη μίξη gypsy-punk, latino-rock και chamber-folk που αποτελεί πια παγκόσμιο cult φαινόμενο. Δύο από τα κομμάτια του "How It Ends" χαρακτήριζαν και το περίφημο soundtrack της, βραβευμένης με Όσκαρ, ταινίας 'Little Miss Sunshine".

Sparta Threes


Ευρωπαϊκή κυκλοφορία του καινούριου των Sparta, ήδη ένα από τα top εναλλακτικά άλμπουμ της χρονιάς στην Αμερική. Η πρώτη του γκρουπ, που αποτελείται από πρώην μέλη των At The Drive-In, για την Anti είναι και η πιστοποίηση της φήμης τους σαν μιας "arena-filling, life-changing band", όπως έγραψε το Alternative Press με αφορμή το "Threes". Το αμείλικτο, ρυθμικό post-punk τους με τις ακαταμάχητες υπνωτικές μελωδίες κατοχυρώνει τους Sparta στην αφρόκρεμα του σύγχρονου rock αιχμής.

Glen Hansard and Marketa IrglovaThe Swell Season


Το άλμπουμ-συνεργασία του Glen Hansard, τραγουδιστή των Ιρλανδών Frames, με την Τσέχα Marketa Irglova, που αποτέλεσε και το έναυσμα για την, βραβευμένη φέτος στο φεστιβάλ Sundance, ανεξάρτητη Ιρλανδική ταινία "Once", στην οποία πρωταγωνιστούν οι ίδιοι αλλά και τα τραγούδια τους. Η πρωτοφανής επιτυχία της ταινίας στην Αμερική, έχει ήδη μετατρέψει το ζευγάρι σε stars και τις noir μπαλάντες τους σε νέο cult για τους ρομαντικούς. Τέσσερα κομμάτια από το "The Swell Season" ακούγονται και στο "Once".

Mavis Staples – We'll Never Turn Back

Τραγούδια που ταυτίστηκαν με το κίνημα των πολιτικών ελευθεριών της Αφροαμερικάνικης κοινότητας της Αμερικής στα '50ς και τα '60ς, παραδοσιακά αλλά και νέες συνθέσεις της μεγάλης gospel/soul τραγουδίστριας και του Ry Cooder αποτελούν τον κορμό αυτού του απίστευτου άλμπουμ, από τις κορυφαίες μουσικές στιγμές της χρονιάς. Ο Ry Cooder πρόσθεσε το μαγικό του άγγιγμα στην παραγωγή μετατρέποντας τους ύμνους στην ελευθερία που συνόδευαν κάποτε τον Dr Martin Luther King σε σύγχρονα αστικά μανιφέστα συμμετοχής και αντίστασης. Μαζί τους ο Jim Keltner και οι Ladysmith Black Mambazo.

Bettye Lavette Scene Of Crime

Η Bettye Lavette και οι Drive-By Truckers συνεργάζονται σε ένα μοναδικό δίσκο γεμάτο ιστορίες για τον έρωτα, τη ζωή και την επιβίωση. Ένα παθιασμένο χαρμάνι swamp-rock και southern soul, με την κοφτερή φωνή της Bettye Lavette και το wurlitzer πιάνο του Spooner Oldham στο προσκήνιο. Ηχογραφημένο στα περίφημα Fame στούντιο, στο Muscle Shoals της Αλαμπάμα, σε παραγωγή των Dave Barbe, Patterson Hood & Bettye LaVette.

VARIOUS ARTISTSHealing The Divide


Οργανωμένο στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, το κοντσέρτο υπέρ του, Ιδρύματος του Richard Gere, "Healing the Divide", συγκέντρωσε μουσικούς με τελείως διαφορετικά background σε μία μοναδική συνεύρεση-εμπειρία ζωής, Σε αυτό το άλμπουμ-ντοκουμέντο της Anti, που ξεκινάει με ένα διάγγελμα του Δαλάι Λάμα, ακούγονται οι Gyuto Choir από το Θιβέτ, η Anoushka Shankar από την Ινδία, ο Θιβετιανός Nawang Kechong να συναντά τον Αμερικανό Ινδιάνο μάστερ R. Carlos Nakai, ο Philip Glass τον βιρτουόζο από την Γκάμπια Foday Musa Suso και, στο γκραν-φινάλε, ο Tom Waits να ερμηνεύει τα “Way Down in the Hole”, “God’s Away on Business”, “Lost in the Harbor”, και “Diamond in Your Mind” παρέα με τους
Kronos Quartet!

Savath & Savalas – Golden Pollen


Η πρώτη κυκλοφορία των Savath & Savalas για την καινούρια τους εταιρεία Anti σηματοδοτεί και μία νέα κατεύθυνση για το εκλεκτικό folktronica project του Guillermo Scott Herren (Prefuse 73). Ένα πολυεπίπεδο άλμπουμ χαμηλών τόνων, στην ουσία μια προσωπική δουλειά του Herren, με άφθονα latin και psych-folk στοιχεία, ηχογραφημένο στο Soma στούντιο του John McEntire στο Σικάγο. Συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους και οι Jose Gonzalez, Mia Doi Todd και Danny Bensi των Tarantula A.D.

Neko Case

Furnace Room Lullaby (reissue)


Blacklisted (reissue)


Επανέκδοση των δύο πρώτων άλμπουμ της Neko Case από την Anti. Και τα δύο κυκλοφόρησαν το 2003 στον Καναδά από την Mint και βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας, ενώ το ενδιαφέρον για τη μουσική της Neko Case έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Στο "Blacklisted" η "πρώτη κυρία της εναλλακτικής country" συνοδεύεται από τον Howe Gelb και τους Calexico, ενώ το "Furnace Room Lullaby" είναι το πρώτο της με τους Boyfriends. “One of America’s most exquisite singers” (MOJO).