Wednesday, October 31, 2007

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΕΜΠΟΝΟΣ– Far West: Tribal Dances

Αν πιστέψουμε στη θεωρία του Τζακ Κέρουακ για την Αμερική, ότι δηλαδή…γέρνει κάπως προς τα αριστερά, όπως κοιτάμε το χάρτη, με αποτέλεσμα όλα τα "κατακάθια" και τα "unamericans" να μαζεύονται στη Δυτική Ακτή, τότε στην Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένουμε επιτέλους κάτι ριζοσπαστικό από το δικό μας West Coast... Μετά λοιπόν από παραινέσεις, φάρσες, εκβιασμούς και απειλές μία πραγματικά ρηξικέλευθη μουσική που μόνο από την Ελλάδα θα μπορούσε να προέρχεται και δεν μας ξαναθυμίζει την oriental μας παράδοση είναι γεγονός: το "Far West: tribal dances", μια δουλειά που ο Σωτήρης Δεμπόνος έψαχνε επί χρόνια, κυκλοφορεί τώρα από την Hitchhyke και προσφέρει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύγχρονα ακούσματα της χρονιάς, ένα πρωτάκουστο fusion παράδοσης και πρωτοπορίας που ανοίγει τις αισθήσεις και τα μυαλά. Φανταστείτε την ηχώ από τα μαντολίνα, τις χορωδίες και τις μπάντες πνευστών της Επτανησιακής παράδοσης, όπως την αποτύπωσε ο Δεμπόνος στις ηχογραφήσεις που έκανε σε ταβέρνες και στους δρόμους της Κεφαλονιάς, να σβήνει μέσα στα ζεστά, jazzy groove των samples και των πάσης φύσεως ηλεκτρονικών, σε ένα φευγάτο, αρκούντως ρομαντικό και πέρα για πέρα προσωπικό κοκτέηλ που θα ζήλευε και ο, εξίσου Κεφαλλονίτης συμπαραγωγός του, Αντώνης Λιβιεράτος. Στο μοναδικό τραγούδι του δίσκου τραγουδάει η Σαββίνα Γιαννάτου. Eat my dust Amon Tobin


Tuesday, October 30, 2007

Sigmatropic - live dates updated

  • Πέμπτη 15 Νοεμβρίου: Σέρρες – Ottro
  • Παρασκευή 16 Νοεμβρίου:Καβάλα – Jazz Rock
  • Σάββατο 17 Νοεμβρίου:Λάρισα – Stage Performances Venue
  • Κυριακή 18 Νοεμβρίου:Θεσσαλονίκη – Μύλος Ξυλουργείο
  • Παρασκευή 23 Νοεμβρίου:Χαλκίδα – Πράξις Ευρίππου
  • Σάββατο 24 Νοεμβρίου: Άργος – Μουσικό Κουτί
  • Κυριακή 25 Νοεμβρίου: Αθήνα - Tiki Bar Athens (πρώην DELUXE)

JASON ISBELL – Sirens Of the Ditch

Το πρώτο σόλο άλμπουμ του Jason Isbell, ενός από τους τρεις frontmen των Drive-By Truckers, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στην αποχώρηση του από το γκρουπ που σόκαρε τους φίλους του. Ο Isbell, μόλις στα 28 του, θεωρείται παιδί-θαύμα της σκηνής του αμερικάνικου Νότου και η συμμετοχή του στους Drive-By Truckers αποδεικνύεται το πρώτο βήμα μιας λαμπρής καριέρας. Γόνος μουσικής οικογένειας και μεγαλωμένος στο Muscle Shoals της Αλαμπάμα, ο Jason Isbell διάλεξε τα περίφημα Fame Studios (Aretha Franklin, Duane Allman, Otis Redding) για να ηχογραφήσει το "Sirens Of the Ditch" και δεν θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα.. Τα ποτισμένα με ψυχή κομμάτια του μέσα από τις βασικές rock, blues και soul διαστάσεις τους αποκαλύπτουν ένα πολύ μεγάλο pop δημιουργό και το πνεύμα του ήχου του Muscle Shoals βρίσκει μοναδικό καταφύγιο σ' αυτά και, με τη σειρά του, τους δίνει διαστάσεις αριστουργήματος. Υπεύθυνοι μεταξύ άλλων για αυτό το αριστούργημα τα φιλαράκια του από τους Drive-By Truckers, η Shonna Tucker, ο Brad Morgan και ο Patterson Hood, που είναι και συμπαραγωγός με τον Isbell, ο πατέρας του David Hood, ο Spooner Oldham και ο John Neff. Χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, επι τέσσερα συνεχή τεύχη στις επιλογές του Uncut.

Thursday, October 25, 2007

Για τους φίλους του βινυλίου...

Περιορισμένη συλλεκτική έκδοση για όλο τον κόσμο της καινούριας δουλειάς των KTL, σε διπλό βινύλιο 180 γραμμαρίων, με παλιά, tip-on, αισθητική και τυπωμένα εσώφυλλα. Οι KTL είναι το σχήμα του, εγκατεστημένου στο Παρίσι, Stephen O’Malley (SUNNO))), Khanate) και του Βιενέζου Peter Rehberg (PITA). Avant grooves, πότε προς τον ευρωπαϊκό ρομαντισμό και πότε προς την ψυχεδέλεια, για προχωρημένες απολαύσεις.

Monday, October 22, 2007

EXTRA GOLDEN – Hera Ma Nono

Οι Extra Golden κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο "Hera Ma Nono" και περαιτέρω προωθούν την ιδέα της "συνάντησης" του rock με την μουσική benga. Ηχογραφημένο αυτή τη φορά στις ΗΠΑ, όπου οι Κενυάτες Opiyo Bilongo και Onyango Omari Wuod περιόδευσαν μαζί φυσικά με τους αμερικανούς του γκρουπ, δηλαδή τον Alex Minoff (Weird War) και τον Ian Eagleson (Golden), το "Hera Ma Nono" (Love In Vain) είναι ένα συνεκτικό γκρουπ-άλμπουμ και όχι μία ακαδημαϊκή καινοτομία. Όλη η ευφορία του αμερικάνικου desert και boogie rock και όλη η αντίστοιχη του '70ς funk και του afro-beat σε ένα σώμα! Δελεαστικό beat μεγάλων αποστάσεων από ένα σχήμα που και μόνη η σύσταση του συνιστά πολιτική πράξη. Ένα κομμάτι του άλμπουμ είναι αφιερωμένο από τους Κενυάτες στον γνωστό γερουσιαστή Barack Obama, ο οποίος βοήθησε ώστε να πάρουν την άδεια οι Κενυάτες του γκρουπ να παίξουν στην Αμερική κατά την παράδοση ευχαριστούν ακόμη την σύζυγο και τη μητέρα του!

Friday, October 19, 2007

DANIEL A.I.U. HIGGS – Atomic Yggdrasil Tarot

Ο Daniel Higgs είναι γνωστός στην αμερικάνικη underground σκηνή από τη δουλειά του για τους Lungfish, ένα από τα κορυφαία γκρουπ της Dischord. Η νέα του αυτή προσωπική δουλειά είναι ένα βιβλίο 15Χ20, με hard-cover, το οποίο περιλαμβάνει 48 σελίδες με γραπτά και εικαστικά του Higgs και ένα CD με κιθαριστικά και πιανιστικά drones στη γραμμή του John Fahey. Είναι η δεύτερη, περιορισμένη και συλλεκτική, έκδοση της Τhrill Jockey στα πλαίσια της εκλεκτικής της σειράς - η πρώτη ήταν το βιβλίο/CD της Aki Tsuyuko.

FIERY FURNACES – Widow City

Το καινούριο άλμπουμ των δύο λαμπρών αδελφών Matthew και Eleanor Friedberger και πρώτο τους για το νέο τους label Thrill Jockey. Ένα άλμπουμ 4 αστέρων σε όλα τα διεθνή μουσικά περιοδικά που καταπιάνεται με τη χημεία των αρχών των '70ς στην pop κουλτούρα τόσο στους στίχους όσο και στη μουσική αλλά και στις μεθόδους ηχογράφησης και...ακρόασης του δίσκου. Ως συνήθως το μεταμοντέρνο art-rock των Fiery Furnaces κρύβει πολλές μελωδικές εκπλήξεις, μια σειρά από απρόσμενα εθιστικά pop-hooks βγαλμένα λες από το songbook του Paul McCartney, αλλά και μυθοπλαστικά backing tracks που κλείνουν πονηρά το μάτι στους φίλους των "παλιών, καλών άλμπουμ". Από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, με τη φωνή της Eleanor να καταγράφεται ανάμεσα στις κορυφαίες της γενιάς της.

Tuesday, October 16, 2007

Sigmatropic - live dates!

  • Παρασκευή 26 Οκτωβρίου: Ιωάννινα – Θυμωμένο Πορταίτο
  • Σάββατο 27 Οκτωβρίου: Αμύνταιο – Otherside
  • Σάββατο 10 Νοεμβρίου: Άργος – Μουσικό Κουτί
  • Πέμπτη 15 Νοεμβρίου: Σέρρες – Ottro
  • Παρασκευή 16 Νοεμβρίου:Καβάλα – Jazz Rock
  • Σάββατο 17 Νοεμβρίου:Λάρισα – B Live
  • Κυριακή 18 Νοεμβρίου:Θεσσαλονίκη – Μύλος
  • Παρασκευή 23 Νοεμβρίου:Χαλκίδα – Πράξις Ευρίππου

Περισσότερες πληροφορίες και νέες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα!

The Fiery Furnaces - Ex-Guru video (from the new album Widow City)

Saturday, October 13, 2007

Χρήστος Δασκαλόπουλος και Ηρώ Κουμεντάκου στο Κόκκινο

“25”…ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 FM!

Μια νέα εκπομπή προστέθηκε στο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού “Στο Κόκκινο 105,5” (στο δυναμικό του οποίου ήδη ανήκουν παραγωγοί και δημοσιογράφοι όπως ο Θανάσης Μήνας, ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, ο Αντώνης Φράγκος, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, η εκπομπή του avopolis.gr κ.α.), εδώ και δύο εβδομάδες.

Πρόκειται για το “25”, το οποίο σηματοδοτεί την μεγάλη επιστροφή του Χρήστου Δασκαλόπουλου στα ερτζιανά, μετά από αρκετά χρόνια. Συνεργάτης του, στην επιμέλεια και την παρουσίαση της εκπομπής, είναι η Ηρώ Κουμεντάκου.

Το “25” μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 17:30 μέχρι τις 19:00. Η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου για την εκπομπή παραμένει ένα άλυτο, προς το παρόν, μυστήριο. Ήδη, η εξήγησή του αποτελεί το αντικείμενο ενός άτυπου διαγωνισμού για τους ακροατές της....

Αυτό, όμως, που δεν είναι καθόλου άγνωστο είναι η φωνή, το ιδιαίτερο στυλ και οι απέραντες γνώσεις του Χρήστου Δασκαλόπουλου, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πορεία του στο ραδιόφωνο (από το Τρίτο Πρόγραμμα και το Κανάλι 15, μέχρι τον Ρόδον FM και τον Εν Λευκώ) σε ολόκληρη τη διάρκειά της.

Από την άλλη, το ίδιο οικεία είναι και η παρουσία της Ηρούς Κουμεντάκου στους ακροατές του σταθμού, μιας και έχει κάνει αρκετές εκπομπές με alternative / rocknroll μουσική, μέσα στους τελευταίους μήνες, οι οποίες έχουν μεταδοθεί από τη συχνότητα των 105,5.

Οι δυο τους συνθέτουν ένα δίδυμο που συνδυάζει την εμπειρία με την νεανική ζωντάνια, την ενημέρωση με το χιούμορ και τις διαδρομές σε σπουδαίες μουσικές και ρεύματα του παρελθόντος με τις αντίστοιχες σε εκείνες του σήμερα και του αύριο. Συνεντεύξεις, διαγωνισμοί (με έπαθλο για τους νικητές προσκλήσεις για τις πιο ενδιαφέρουσες επερχόμενες συναυλίες) και... ποδοσφαιρικά σχόλια – ιδίως στην απίθανη περίπτωση που η Liverpool (από τη μεριά του Χρήστου) ή η Arsenal (από τη μεριά της Ηρούς) κατακτήσουν το πρωτάθλημα της Premiership – θα βρίσκονται, επίσης, στο πρόγραμμα....

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, λοιπόν, από τις 17:30 μέχρι τις 19:00, ο Χρήστος Δασκαλόπουλος και η Ηρώ Κουμεντάκου θα σας κρατούν την καλύτερη μουσική συντροφιά με το “25”. Όσοι πιστοί, συντονιστείτε, τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, στους 105,5 FM και Στο Κόκκινο. Ποιος ξέρει; Κάπου ανάμεσα στη Sandy Denny και τους Blood Red Shoes, μπορεί να έχετε έμπνευση και να βρείτε και τη λύση πίσω από τον αινιγματικό τίτλο της εκπομπής....

Thursday, October 11, 2007

ΕΛΕΛΕΥ LIVE ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

ΕΛΕΛΕΥ

& VAVOURA BAND



LIVE

ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡO!

(Ηπείρου 48 & Αχαρνών – τηλ κρατήσεων: 210.822.4134, 210.8822460)

Τρίτη 16 Οκτωβρίου
&
Τρίτη 30 Οκτωβρίου

Ώρα έναρξης: 22:00
Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ (φοιτητικό: 10 ευρώ)

Το ντεμπούτο ενός καινούριο Αθηναϊκού σχήματος που ανακαλεί τις μέρες που το rock σήμαινε μια συνολική στάση ζωής. Συγκεντρωμένη γύρω από τον, κορυφαίο ντράμερ της ελληνικής rock σκηνής, Βαγγέλη Βέκιο η παρέα των Ελελεύ φέρνει στο προσκήνιο το ελευθεριακό πνεύμα των '60ς και των '70ς μέσα από ένα άκρως ηλεκτρικό χαρμάνι σύγχρονων ήχων και "παλιών μουσικών". Αντλώντας τις επιρροές τους από το κλασικό rock, τη folk και την ψυχεδέλεια, τα ρεμπέτικα και τους "δρόμους" της Ανατολής και μπολιάζοντας τες με ένα επίκαιρο αστικό street πνεύμα - αλλά και με μερικές πολύ δυνατές μελωδίες - οι Ελελεύ πραγματοποιούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δισκογραφικά ντεμπούτα της χρονιάς.

Thursday, October 4, 2007

Re Quiz!

Ο Κώστας το βρήκε! Ο Grant Lee Phillips εμφανίζεται στο Gilmore Girls!

και για του λόγου το αλληθές....

Wednesday, October 3, 2007

Quiz!!!

Σε ποιο TV series εμφανίζεται ο Grant Lee Phillips?


O πρώτος που θα απαντήσει σωστά κερδίζει το δωράκι: CDsingle (promo only)- Raise The Spirit, by Grant Lee Phillips

Οι Sigmatropic στο Κόκκινο

Την Κυριακή 7/10 και ώρα 22:00 - 23:00, οι SIGMATROPIC ζωντανά στην εκπομπή του Αντώνη Φράγκου στο Κόκκινο 105,5.



Για να ακούσετε μέσω internet, πατήστε:
http://www.left.gr/radio.php?PHPSESSID=7246b73da0ba67055e468fc9c117fbf4


Monday, October 1, 2007

BASQUIAT STRINGS - Basquiat Strings With Seb Rochford

Βραβευμένη με Mercury Prize 2007 κυκλοφορία που, μετά τη βράβευση της, έχει πλέον "μπει σε κάθε σπίτι" παρέα με άλμπουμ όπως αυτά των Klaxons και των Arctic Monkeys! Οι Basquiat Strings είναι ένα κουιντέτο εγχόρδων με το δικό τους αυθεντικό ρεπερτόριο και ένα αποτέλεσμα που δεν είναι πολύ μακριά από αυτό των Kronos Quartet, αν βεβαίως οι τελευταίοι ήταν κάπως πιο groovy και πιο spaced-out. Με ηγετική φιγούρα τον εκπληκτικό τσελίστα Ben Davis οι Basquiat Strings εμπνέονται από τα ensemble εγχόρδων της Τρανσυλβανίας, τα "πλούσια" σεξτέτα του Μπραμς αλλά και τις πειραματικές ενορχηστρώσεις του Charles Mingus και ακούγονται σαν μια live μπάντα, με εξαιρετικούς αυτοσχεδιασμούς και τη ζωντάνια ενός rock γκρουπ. Πρόκειται για μία από αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η λόγια ευρωπαϊκή παράδοση και ο αυτοσχεδιασμός της jazz παράγουν αποτέλεσμα με διαστάσεις λαϊκής επιτυχίας, ή, όπως έγραψαν οι Times του Λονδίνου, "μία από τις απρόσμενες επιτυχίες της χρονιάς".

The most interesting disc to emerge so far from the London-based F-ire turns out to be an extension of that most traditional of forms, the string quartet. Augmented by Richard Pryce's double bass and the exceptionally subtle drumming of the cult figure Seb Rochford, Ben Davis's group proves that it really is possible for string players to coexist with the spirit of improvisation. Lonely Woman undergoes a rapt and all-too-brief metamorphosis, but it is Davis's original compositions that make the strongest impressions. Basquiat Strings could just turn out to be one of the most unlikely successes of the year. SUNDAY TIMES